Na co zwrócić uwagę przy wyborze stołu do jadalni?
Jak wybrać odpowiedni stół do jadalni? Wbrew pozorom nie jest to łatwe zadanie. Przemyśleć trzeba bowiem wiele kwestii, takich jak wymiary, kształt, materiał czy wygląd mebla, a także jego dopasowanie do innych elementów wyposażenia i całej aranżacji. W tym artykule podpowiemy więc, na co zwrócić uwagę przy wyborze stołu do jadalni.
Idealny stół do jadalni klasycznej i nowoczesnej
Wybierając stół do jadalni, zacząć warto od stylu aranżacji, który chcemy wprowadzić. Pozwoli to na ograniczenie poszukiwań do konkretnej kategorii mebli o określonym charakterze. Podstawowy jest podział na stoły klasyczne i stoły nowoczesne.
Klasyczne stoły jadalniane to meble, które pasują do wystrojów tradycyjnych i stylizowanych. W tej grupie znajdziemy stoły z dekoracyjnymi detalami — toczonymi i giętymi nóżkami czy tłoczonymi rantami blatów. Przykładami mogą być modele PS-3, WL-3 i WL-2. To meble o wyraźnie ozdobnym charakterze. Ich forma świetnie pasuje do aranżacji z nurtu klasycznego, ale też do wnętrz stylizowanych, np. w stylu glamour, pałacowym czy prowansalskim lub kolonialnym.
Klasyczne stoły to jednak nie tylko formy dekoracyjne, ale też proste, eleganckie meble takie jak MD-10, WP-1 czy WP-8. Jak widać, są to głównie modele w kolorach drewna, z zachowanym widocznym rysunkiem usłojenia.
Stoły nowoczesne to propozycje do współczesnych aranżacji, a więc m.in. tych z nurtu minimalistycznego, loftowego, skandynawskiego czy futurystycznego. Widzimy tu zatem spory przekrój form, wzorów oraz kolorów.
Dla większości współczesnych aranżacji charakterystyczny jest minimalizm form, co wyraźnie widać w przypadku części stołów nowoczesnych. Są to konstrukcje bardzo proste, pozbawione jakichkolwiek elementów dekoracyjnych. Ich elegancja i piękno płynie z idealnie zachowanych proporcji, dobrze dobranych materiałów, kolorów i faktur. Przykłady minimalistycznych stołów to m.in. modele S-7, AL-3 czy S-7R.
Wśród nowoczesnych form wyróżnić warto stoły industrialne (loftowe). Ich charakterystyczna cecha to osadzenie blatu na nogach lub płozach z metalu. Stoły loftowe mogą mieć bardzo prostą, minimalistyczną formę (jak w modelach Nefro i Loft), ale ich podstawa (nogi lub płozy) mogą też przyjmować bardziej wybujałe kształty (jak w stołach Angos lub Ikon 1).
Jakie materiały będą odpowiednie na stół jadalniany?
Określenie stylu, w jakim utrzymany będzie mebel, to tylko pierwszy krok przy wyborze stołu do jadalni. Kolejnym jest wybór odpowiednich materiałów.
Klasyka to stoły drewniane. Są to meble wykonywane z drewna litego, które jest wysoce odporne na uszkodzenia i niesprzyjające warunki (np. wysokie temperatury). Odpowiednio zaimpregnowane i wykończone drewno wykazuje też dobrą wodoodporność. Drewniane stoły (a właściwie ich unikatowa faktura, barwa i rysunek usłojenia) wprowadzają do wnętrza ciepło, przytulność i elegancję.
Stoły metalowe to właściwie ta sama kategoria co stoły industrialne. Warto jednak zauważyć, że takie modele mają jedynie metalowe podstawy — nogi lub płozy. Blaty najczęściej wykonuje się z drewna lub płyty meblowej. Stoły metalowe wyróżnia nie tylko unikatowa estetyka. To także stabilność i solidność, którą zapewnia podstawa z metalu. Takie meble świetnie wpisują się nie tylko w industrialne aranżacje. Stoły metalowe o odpowiedniej formie sprawdzą się też we wnętrzach minimalistycznych, skandynawskich, a nawet futurystycznych.
Do wyboru są też stoły fornirowane i to one są obecnie najpopularniejsze — głównie ze względu na cenę. Blaty tych stołów wykonuje się z płyty meblowej pokrytej różnymi rodzajami forniru. Nogi i skrzynia mogą być zrobione z różnych materiałów — płyty meblowej, drewna lub metalu. Fornirowane blaty wyglądem nie różnią się praktycznie od tych drewnianych. Jednak wykorzystanie płyty meblowej sprawia, że są o wiele tańsze. Ich minusem jest jednak większa podatność na uszkodzenia. Zależy to co prawda od grubości i rodzaju forniru, ale bez wątpienia takie meble są bardziej narażone na uszkodzenia mechaniczne, jak i negatywne działanie wysokich temperatur czy wilgoci.
Okrągły, kwadratowy czy prostokątny stół do jadalni?
Kolejna kwestia przy wyborze stołu do jadalni to jego kształt i wymiary. Gabaryty mebla należy dopasować do ilości osób przy nim zasiadających. Trzeba tu uwzględnić nie tylko domowników, ale i gości. Ważne jest także dostosowanie rozmiarów mebla do przestrzeni jadalni. Uznaje się, że między stołem i ścianą powinno być przynajmniej 70 cm wolnej przestrzeni. Pozwala to wygodnie odsunąć krzesło, aby usiąść czy wstać. Umożliwia też w miarę swobodne poruszanie się za plecami siedzących osób.
Wymiary i kształt stołu warto rozpatrywać wspólnie, bo jedno wpływa na drugie. Np. stoły okrągłe wymagają znacznie więcej miejsca, by pomieścić tę samą liczbę gości co stoły prostokątne. Związane jest to z zaokrągleniem blatu, które odbiera nieco przestrzeni roboczej i sprawia, że mebel jest mniej ustawny.
Stoły okrągłe, np. OL-3 czy Braga poleca się więc zazwyczaj dla nie więcej niż 4 osób (wyjątkiem są modele rozkładane). Jest to zatem dobry wybór do kuchni, ale niekoniecznie do jadalni, chyba że do mieszkania singla lub pary. Podobnie jest zresztą w przypadku stołów kwadratowych, takich jak B-3. One też mieszczą maksymalnie 4 osoby (w wersji nierozkładanej).
Rodziny z dziećmi, a także osoby lubiące organizować przyjęcia czy spotkania towarzyskie, powinny więc postawić na stoły prostokątne. Taki kształt blatu pozwala na maksymalne wykorzystanie jego przestrzeni, czyli na pomieszczenie większej liczby osób. Meble te są też znacznie bardziej ustawne od modeli okrągłych.
Kiedy warto wybrać stół rozkładany?
Zarówno klasyczne, jak i nowoczesne, okrągłe, kwadratowe i prostokątne stoły mają wersje rozkładane i nierozkładane. Stoły nierozkładane mają nieco prostsze formy. Nie wymagają obecności skrzyni pod blatem, dlatego lepiej sprawdzają się w mocno minimalistycznych aranżacjach. Są też dobrym wyborem do kuchni, gdzie nie potrzeba wielu miejsc.
Do jadalni poleca się jednak stoły rozkładane, ze względu na ich większą funkcjonalność. Możliwość powiększenia stołu o dodatkowe miejsca sprawdza się przy wizytach gości, kiedy organizujemy święta czy większe spotkania towarzyskie. Na co dzień stół może być złożony i przeznaczony wyłącznie dla członków rodziny. Na czas odwiedzin gości można go natomiast rozłożyć, zwiększając blat o dodatkowe 2, 4, a w przypadku niektórych modeli nawet o 8 miejsc. Pozwala to elastycznie dostosować wymiary blatu do aktualnych potrzeb.
Wybierając stół rozkładany, warto zwrócić uwagę na mechanizm. Niektóre stoły mają dodatkowe moduły wysuwne po obu stronach, inne pozwalają na rozsunięcie blatu i stworzenie przestrzeni na dodatkowy moduł w środku. Ważne jest także, by mechanizm chodził lekko, cicho i bez użycia dużej siły.
Z tej kategorii
- Wąskie stoły do kuchni dla rodziny - jak stworzyć funkcjonalną strefę jadalnianą na małej przestrzeni?
- Stoły barowe do kuchni – stylowe i funkcjonalne rozwiązania do wnętrz nowoczesnych i nie tylko
- Wyspa kuchenna ze stołem – funkcjonalne i stylowe rozwiązanie do Twojej kuchni
- Nowoczesne stoły do kuchni – jak wybrać idealny model do twojego wnętrza?
- Dlaczego warto wybrać okrągły stół do kuchni? Praktyczny poradnik aranżacyjny
Komentarze
Zostaw komentarz