Stoły fornirowane
Stoły fornirowane od wielu lat zaskakują praktycznością i pięknym wyglądem. Naturalna okleina pozwala zachować naturalny rysunek drewna, dzięki czemu meble doskonale spisują się w każdej aranżacji. Jednocześnie są trwałe, odporne na zmiany wilgotności i temperatury w pomieszczeniu. Nie wymagają impregnacji. Różnorodność form sprawia, że bez problemu można dopasować stół fornirowany do wymagań przestrzeni. Znajdują się wśród nich zarówno duże modele, idealne do przestronnych salonów, jak i niewielkie – sprawdzające się na małym metrażu. Kompromisem między wielkością blatu, a powierzchnią zajmowaną przez meble, są rozkładane stoły fornirowane.
Stoły fornirowane – jakie mają zalety?
Stoły fornirowane zaskakują przede wszystkim luksusowym wyglądem. Wszystko za sprawą okleiny, którą pokryte są płyty meblowe. Fornir to nic innego, jak cienkie płaty drewna mające zwykle grubość od 0,6 do 3 mm. Wyróżnia się przy tym fornir naturalny i modyfikowany. W przypadku pierwszego okleina ma kolor i usłojenie identyczne jak drewno, z którego jest wykonana. Fornir modyfikowany jest poddawany barwieniu w celu uzyskania określonego usłojenia. Najczęściej ma imitować trudno dostępne drewno egzotyczne. Stół fornirowany zachowuje więc elegancką estetykę i jednocześnie jest o wiele lżejszy od modelu wykonanego z litego drewna. Dzięki temu można go bez problemu przestawić w inne miejsce. Nie nastręcza też problemów przy przeprowadzce. Atutem fornirowanych stołów jest także świetny stosunek jakości do ceny. Meble te są o wiele tańsze niż stoły drewniane. Ponieważ są pokryte specjalnym lakierem zabezpieczającym, nie wymagają specjalistycznej impregnacji. Stoły fornirowane są ponadto odporne na zmienną wilgotność powietrza oraz temperatury. W przeciwieństwie do drewnianych odpowiedników, nie rozsychają się i przez długie lata zachowują piękny wygląd. Ponieważ do produkcji forniru używa się wyłącznie wysokogatunkowych surowców, poddawanych obróbce mechanicznej, pokryte nim stoły mają idealnie gładką powierzchnię. Nie posiadają zarysowań i sęków charakterystycznych dla blatów z litego drewna.
Fornirowane stoły – okrągłe, prostokątne czy kwadratowe. Jakie wybrać?
Fornirowane stoły zaskakują różnorodnością kolorów i kształtów. W szerokiej ofercie Meble-Focus można znaleźć zarówno stoły kwadratowe oraz prostokątne, jak i okrągłe. Pierwsze z nich doskonale wpisują się w niewielką przestrzeń. Z jednej strony zapewniają wygodę domownikom, z drugiej – nie zajmują wiele miejsca. Na co dzień, można dostawić je do ściany i w ten sposób wygospodarować więcej przestrzeni na środku pomieszczenia. W domach, gdzie toczy się bujne życie towarzyskie, świetnym rozwiązaniem są stoły prostokątne. Ich atutem jest to, że pozwalają pomieścić więcej osób. Szczególnie praktyczne są w tym przypadku modele rozkładane, gwarantujące odpowiednio dużo miejsca na blacie. Dużą popularnością od wielu lat cieszą się także okrągłe stoły pokryte fornirem. Są cenione przede wszystkim za elegancki wygląd oraz formę, wnoszącą lekkość do aranżacji. Stół okrągły pozwala zapewnić wszystkim biesiadnikom równorzędną pozycję i jest bezpieczniejszym rozwiązaniem dla domów, w których przebywają dzieci.
Fornirowany stół – czy sprawdzi się w nowoczesnym wnętrzu?
Fornirowany stół to rozwiązanie, które zda egzamin w każdej aranżacji. Naturalna okleina jest na tyle plastyczna, że pozwala osiągnąć rozmaite kształty. Ponieważ fornir można poddawać barwieniu, nie ma problemu z uzyskaniem zróżnicowanych kolorów. W nowoczesnych aranżacjach znakomicie sprawdzą się stoły fornirowane z jasnego drewna. To rozwiązania, które świetnie komponują się z białymi meblami o prostej, czystej bryle. Perfekcyjnie wpisują się w przestronne, minimalistyczne wnętrza. Ich alternatywą są fornirowanestoły na metalowych nogach lub postumentach. Modele te są niezrównane w industrialnych przestrzeniach. Stoły loftowe z powodzeniem współgrają z betonem architektonicznym i odsłoniętymi przewodami instalacyjnymi, nawiązującymi do poprodukcyjnej historii wnętrza. Z kolei w modnych aranżacjach skandynawskich numerem jeden są okrągłe stoły z krzesłami na charakterystycznych statywach. Białe blaty lub ich odpowiedniki w kolorze drewna doskonale współgrają z naturalnymi tekstyliami i pastelowymi odcieniami ścian.
Fornirowane stoły – klasyka dla miłośników tradycyjnie zaaranżowanych przestrzeni
Fornirowane stoły to szeroki wybór rozwiązań dla miłośników klasycznych aranżacji. W tradycyjne wnętrza, bazujące na wygodnych, pluszowych kanapach i fotelach oraz meblościankach, przywołujących stylistykę retro, rewelacyjnie sprawdzą się proste modele na giętych nóżkach. Nutę elegancji wniosą do pomieszczenia modele w ciemnych kolorach. To rozwiązania niezastąpione w klasycznych wnętrzach, w których dominują masywne komody i witryny – również te zdobione rzeźbieniami czy intarsjami. Stoły fornirowane na ozdobnych nogach przykują także uwagę osób gustujących w awangardowych aranżacjach nawiązujących do stylu glamour. Modele te tworzą efektowne połączenie z pikowanymi, skórzanymi kanapami, mahoniowymi kredensami oraz flokowanymi tapetami, w których nie brakuje złoceń i ornamentów.
Stół fornirowany – jak o niego dbać?
Aby stół fornirowany przez długie lata zachował piękny wygląd, warto zapewnić mu odpowiednią pielęgnację. Meble pokryte naturalną okleiną najlepiej czyścić miękką, zwilżoną ściereczką. Idealnie sprawdzi się flanela albo mikrofibra, która skutecznie chłonie zabrudzenia. Odradza się natomiast stosowanie klasycznych płynów do czyszczenia blatów czy ostrych detergentów, które mogłyby uszkodzić strukturę forniru. Niewskazane jest także sięganie po środki czyszczące na bazie alkoholu, które powodują matowienie okleiny. Ponadto ważne jest, aby chronić stoły fornirowane przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. W ten sposób można zapobiec odbarwianiu się okleiny i blaknięciu jej poszczególnych fragmentów. Nie jest też wskazane stawianie na blatach naczyń z gorącymi potrawami czy napojami. W takiej sytuacji doskonale spisują się podkładki, pozwalające chronić fornir przed działaniem bardzo wysokiej temperatury.